Tu vrei să ajungi la echilibru?

Niște vorbe pline de înțelepciune care mi-au plăcut foarte mult și mi-au rămas întipărite în cap de la Grațian Sonu, omul care a apărut ca o minune în viața mea, cu siguranță la cerințele mele zilnice în fața vieții. Cuvintele sunau cam așa – ” Ca să ajungi la echilibru trebuie mai întâi să intri în dezechilibru”. Mari cuvinte, care spun atât de mult. Le împart cu voi pentru că mie mi-au dat o altă viziune cumva asupra lucrurilor și asupra vieții.

Ce înseamnă de fapt aceste cuvinte ? Înseamnă că pentru a ajunge să trăim în pace cu noi înșine trebuie să ne dăm voie să intrăm într-un dezechilibru, adică să ne dăm voie să scoatem toată mizeria din noi, aici mă refer la toate emoțiile negative ascunse bine de ani de zile în interiorul nostru.

 

Este necesar să începem un proces de cunoaștere de sine pentru a ajunge la acel echilibru mult visat, iar asta înseamnă muncă, multă muncă cu noi înșine, cu fricile noastre, cu durerile din trecut, cu tot ce n-am iertat, cu sentimentele de rușine și vinovăție. Toate acestea ne duc într-un adevărat dezechilibru, pentru că nu e deloc ușor să accepți că ai adunat atâta mizerie în tine și că de atâta vreme te minți continuu și de fapt nu-ți trăiești viața pe care o vrei, ci trăiesti după cum dictează ființele care te înconjoară.

 

Cu toții vrem echilibru, liniște și armonie în viețile noastre, însă câți dintre oameni sunt dispuși să înceapă acest proces de autocunoaștere și de schimbare?

 

Eu am speranța că prin  ceea ce scriu  și fac în fiecare zi, în sufletul unui om cel puțin ajunge ceva care să-l răscolească într-un fel și să-l ajute să deschidă ochii minții, să se înțeleagă și să se accepte. Și evident, fiecare după cum simte, să ia și decizii de schimbare.

Această credință a mea este foarte puternică, tocmai de aceea am ales acest drum. Cred cu tot sufletul că oamenii se pot schimba și astfel își pot aduce în viețile lor acel echilibru pe care și-l doresc.

Cred atât de mult tocmai pentru că eu am reușit acest lucru. Știu că nu e deloc ușor, însă cu fiecare postare sau articol încerc să te ajut să vezi ceva ce poate nu puteai vedea înainte, să simți lucruri pe care nu ai știut că le poți simți și să faci mici acțiuni care să-ți aducă satisfacție și bucurie așa cum nu credeai că vei face, să citești câteva rânduri dintr-o carte, cu toate că niciodată poate n-ai citit până acum în afară de ceea ce a fost obligatoriu pentru școală.

 

Toate acestea le fac din credința că și voi veți putea să treceți peste haosul din interior și să-l curățați încet-încet și apoi să luați decizii conștiente pentru voi.

Este un mare vis, însă lucrez la el în fiecare zi. Câteodată fac lucrurile mai bine, câteodată nu chiar așa cum mi-aș fi dorit, însă știu sigur că acest vis merită orice efort.

A vedea cât mai mulți oameni care se bucură de viață e visul meu de când mă știu 🙂 . Acum a devenit modul meu de a-mi trăi viața. Absolut tot ce fac e în concordanță cu acest vis. Tot ce citesc, tot ce scriu, tot ce vă recomand, tot ce învăț, tot ce experimentez, totul are legătură cu acest vis.

Mă trezesc cu bucurie știind că voi face ceva util pentru câțiva oameni. Bineînțeles că nu pot face minuni ori să ajut pe toată lumea, că sunt și eu om, cu viața mea de zi cu zi, cu provocările mele, unele poate destul de dificile, însă motivația mea internă pentru a duce visul la bun sfârșit este la cote maxime și indiferent cum mă simt , în fiecare zi fac tot ce ține de mine pentru a face puțin mai mult pentru acest vis.

 

Am trecut 5 ani prim acest dezechilibru (după 8 ani în care m-am tot amăgit că eram bine așa cum eram), abia în ultimii 2 ani au început lucrurile să se așeze cât de cât și lucrez la mine și cu mine zi de zi. Această muncă cu noi înșine nu se termină niciodată. Mai întreabă unii când vorbesc cu ei – ”Da’ până când o să dureze toate astea? Așa m-am săturat! Nu mai pot! Vreau și eu să zboare fluturii și porumbeii în viața mea”. Ei bine, răspunsul meu e mereu același, poate doar sub alte forme, această muncă este zilnică și nu se termină niciodată, asta dacă vrei mereu să îmbunătățești câte ceva la tine. Tot ce avem de făcut e să ne facem bucățica zi de zi, să nu așteptăm miracole de pe o zi pe alta, ci să ne concentrăm pe ceea ce vrem să schimbăm și să le luăm pe rând, iar rezultatele vor veni cu timpul.

 

După un timp vei vedea că parcă viața nu-i chiar așa odioasă cum te gândeai tu, că parcă oamenii sunt mai zâmbitori, însă asta nu a venit de la sine, ci din munca ta de fiecare zi.

 

Daca nu știi de unde să începi, caută răspunsuri! Citește! Educă-te! Întreabă-mă, îți sunt prieten de drum, tocmai pentru că am parcurs acești pași și știu că te pot ajuta să treci și tu prin foc, ca apoi să te ajut să ajungi acolo unde ți-ai dorit de fapt.

 

Eu îți întind mâna în fiecare zi pentru a te ajuta, chiar dacă nu o spun de fiecare dată, tu trebuie doar să-mi oferi mâna ta și împreună să mergem pe un drum care te va duce către tine însuți. Te voi îndruma cum voi ști mai bine și te voi susține cât îmi va sta în putință. Tu cere și eu îți voi răspunde! Scrie-mi și te voi sprijini! Dă-mi mâna ta, prieten drag și dă-mi voie să-ți fiu partener în acest proces, astfel încât să-ți fie mai ușor. Îndrăznește să te deschizi către mine și eu voi face tot ce știu și pot pentru a te ajuta să te ridici de acolo de unde ești și să ajungi să-ți trăiești viața cu multă bucurie și cu liniște.

 

Pentru fiecare dintre noi acest proces e diferit, pentru că stadiile în care ne aflăm sunt diferite. Nu pot recomanda aceleași lucruri pentru toată lumea, pentru că fiecare este unic, fiecare are anumite exepriențe de viață, unii poate au trecut prin foarte multă durere și lucrurile trebuie discutate în alt mod decât cu cineva care are doar probleme cu lenea.

 

Primul pas în acest proces al cunoașterii de sine este să-ți dai voie să fii vulnerabil, să fii sincer cu ceea ce simți și să-ți dai voie să accepți că meriți mult mai mult decât ceea ce simți și trăiești. Odată cu acest pas făcut, aștept să-mi scrii și să-mi spui povestea ta, să-mi spui ce simți și trăiești în această perioadă, ce-ai trăit până acum și ce ai vrea să fie altfel de acum înainte.

Acesta va fi momentul în care tu îți vei da voie să-ți readuci speranța în suflet, speranța că se poate și altfel, că se poate și mai bine. Acest moment este un dar, pe care, dacă ți-l faci, vei putea începe să mergi pe drumul dorit de tine, cel al bucuriei. Acest moment va fi și cel în care tu vei intra în acel dezechilibru de care-ți spuneam anterior. Vor fi momente deloc confortabile pentru tine și cu siguranță și pentru cei din jur, însă nu trebuie să te sperii, pentru că mulți oameni au trecut deja prin acest proces și au reușit.

 

Dacă și tu vrei o viață armonioasă și împlinită îți recomand cu căldură să începi să-ți dai timp și să vezi ce simți, să exprimi ceea ce simți cu adevărat, atât față de tine, față de partenerul tău, față de copiii tăi, față de pretenii tăi și tot așa.

 

Toate aceste mici acțiuni te vor duce pentru o perioadă într-un mic haos. Vor fi zile când nu vei mai ști ce să faci, dacă să continui ori să renunți. Cel mai probabil vei mai renunța din când în când, însă și asta face parte din proces. Pentru că, dacă pentru multă vreme nu ai avut gijă de tine, acum nu-ți va fi ușor. Dacă multă vreme ai acționat doar pentru că așa trebuia, ca să fii în rând cu lumea ori ca să-ți mulțumești familia, acum va veni timpul să alegi mereu pentru tine.

 

Pentru a putea face acest lucru trebuie să-ți dorești să faci asta. Dacă-ți dorești destul de mult vei reuși cu siguranță!

 

Vor fi și oameni care vor aștepta să ia decizia unei schimbări abia când vor ajunge în cel mai jos punct din viața lor, când vor spune că nu se mai suportă nici pe ei înșiși și nici pe cei din jur. Mulți aleg calea asta, să înceapă să se schimbe doar când văd că așa cum trăiesc nu le aduce deloc bucurie și sunt deja plini de durere, ură, frustrări și mulți ajung să fie și dependenți de câte o substanță, cele mai uzuale sunt țigările și alcoolul, după cum bine știți. Cei care fumează/consumă alcool zi de zi cred că este normal, pentru că așa vrea întreaga societate să ne facă să credem, pentru ca toți cei implicați să se simtă confortabil, însă, când consumăm deja o anumită substanță în fiecare zi sau chiar de câteva ori pe zi, asta se numește dependență. De unde știu? Pentru că eu am început să mă schimb când eram la fundul mlaștinii, trasă în fiecare zi tot mai în jos de o dependență care mi-a făcut viața un calvar și care era aproape de a mă duce în punctul de a mă pierde de tot pe mine și de a pierde singurul om care m-a iubit cu adevărat, care, spre norocul meu, încă mă iubește, chiar mult mai mult, însă asta pentru că am luat cea mai bună decizie din viața mea, cea de a mă schimba!

 

Asta înseamnă a intra în dezechilibru, a-ți da voie să te vezi așa cum ești, cu toate defectele, viciile, gândurile urâte și cu tot ce nu-ți place la tine.

Odată trecut acest proces, care pentru unii poate fi mai scurt, însă tot ia câțiva ani să faci curățenia interioară de care ai nevoie (pentru a trăi cu adevărat conștient zi de zi, pentru a fi sigur că fiecare decizie pe care o iei este cea mai bună pentru tine, pentru creșterea ta și pentru dezvoltarea ta, pentru fericirea ta) vei merge cu pași repezi spre echilibrul mult visat.

 

La nici un om pe lumea asta fericirea n-a venit să bată la ușă, iar el să stea la televizor cu sticla de bere în mână și cu țigara în gură și totul să devină prin magie excepțional. Cel puțin din câte știu eu.

O astfel de viață este una care arată cât de departe suntem de sufletul nostru, ne arată cât de puțin ne respectăm și cât de puțin ne iubim. Arată că ne amăgim că ducem o viață fumoasă, pe când nu facem decât să ne anesteziem cu sustanțe pentru a amorți ceea ce simțim.

Ca să fii fericit nu ai nevoie să fii amețit de substanțe, când ai nevoie de ele pentru a fi mai vioi înseamnă că de fapt ești super trist în sinea ta, iar dacă nu vei lua decizia de a schimba anumite lucruri, nu ai cum să ajungi să trăiești cu zâmbetul larg pe față și în suflet.

 

Alege dezechilibrul, alege să te cunoști cu toate părțile tale, indiferent ce culori au sau cât de negre sunt, alege să te accepți, alege să-ți devii prieten bun, alege să te iubești câte puțin în fiecare zi!

Acest dezechilibru îți va aduce la final de drum bucuria după care tanjești, pentru că, pe lângă toate cele materiale de care avem nevoie pentru a avea un confort, avem mult mai mult nevoie ca sufletul să se simtă împlinit. Asta-i partea ta de muncă cea mai importantă în această viață.

 

Alege viața trăită cu bucurie și dă-mi voie să-ți fiu prieten de drum!

Ionela 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *