Atitudinea te poate ridica sau coborî. Tu alegi!

 

Dacă nu-ți plac rezultatele, schimbă-ți reacțiile!

„Îmi amintesc că locuiam în Los Angeles când s-a produs un cutremur teribil. Două zile mai târziu, am urmărit cum un reporter CNN a intervievat oamenii ce făceau naveta spre serviciu. Cutremurul distrusese una din autostrăzile principale care duceau spre oraș. Traficul a rămas blocat, iar drumul cu mașina, care dura în mod normal o oră, s-a transformat într-un drum de 2-3 ore.

Reporterul CNN a ciocănit în geamul uneia dintre mașinile blocate în trafic și l-a întrebat pe șofer cum se simțea.

Acesta i-a răspuns mânios: „Urăsc California. La început, au fost incendiile, apoi inundațiile, și acum un cutremur! Oricât de devreme aș pleca dimineața de acasă, întărzii oricum la serviciu. E nasol!”

Apoi reporterul a ciocănit la geamul mașinii din spate și l-a întrebat pe cel de-al doilea șofer același lucru. Acest șofer era numai un zâmbet. I-a răspuns: „Nu e nici o problemă. Am plecat de acasă la cinci dimineața. Nu cred că șeful meu poate să-mi ceară mai mult în circumstanțele actuale. Am o grămadă de muzică și lecțiile mele de spaniolă. Am telefonul mobil. Am cafea în termos, prânzul – mi-am adus și o carte cu mine să citesc. Așa că sunt în regulă.”

Acum, dacă într-adevăr cutremurul și traficul (evenimentul) ar fi variabile decidente, atunci toți ar fi trebuit să se înfurie. Dar nu toți s-au înfuriat. Reacția lor individual la trafic a fost cea care le-a oferit rezultatul particular. Tocmai gândirea negativă sau gândirea pozitivă, plecatul de acasă pregătit sau nepregătit au făcut diferența. O chestiune de atitudine și comportament a creat fiecăruia experiențe complet diferite.” (Aceasta a fost o povestire din cartea „Principiile succesului” – scrisă de Jack Canfield).

Am vorbit cu voi de mai multe ori despre atitudine, însă cred că această povestire vă poate face să vedeți mai clar importanța atitudinii pe care o aveți în fiecare zi. După cum ați observant în această povestire, de fapt ceea ce contează este felul în care noi acționăm ori reacționăm în anumite situații de viață și nu e chiar atât de important ce ni se întâmplă. Noi decidem în fiecare zi cum să ne comportăm cu noi înșine și cu ceilalți.

Această povestire am citit-o prima dată cu vreo 2 ani în urmă, cu aproximație, și m-a ajutat foarte mult în mai multe situații.

În primul rând am hotărât atunci să mă trezesc mai devreme și să-mi pregătesc ceva de mâncare pentru job. De cele mai multe ori eu nu mâncam nimic toată ziua, serveam cafea și alergam de dimineață până seara. Și, după cum vă imaginați, acest obicei distructiv m-a scurs de energie și eram tot timpul nervoasă. Eu puneam aceste stări pe seama stresului de la muncă, dar, am înțeles că era vorba de faptul că nu mă alimentam corespunzător, nu mai zic că nici apă nu consumam cât trebuia, că doar nu aveam timp. Acest exercițiu m-a ajutat să mă disciplinez și să mă bucur de mai multă energie și sănătate. După o perioadă am văzut că nu mă mai simțeam așa obosită, cu toate că făceam aceeași muncă, iar personalul era neschimbat.

O mică schimbare de acest gen în timp îți va aduce și alte schimbări bune, pentru că deja vei fi obișnuit cu o oarecare disciplină și îți va fi mult mai ușor să mai încerci și altceva nou. De exemplu, m-am obișnuit împreună cu soțul meu să nu ne mai enervăm sau supărăm când traficul e înnebunitor și am luat decizia ca atunci când se întâmplă acest lucru să ne bucurăm că suntem împreună și că avem timp pentru o discuție frumoasă/constructivă și/sau pentru pupici. De atunci am menținut și acest obicei care chiar ne-a scutit de stres inutil și mulți nervi, altfel spus, ne-a scutit să ne risipim energia pentru ceva fără mare importanță și astfel ne-am creat o portiță în plus pentru noi doi.

După cum vedeți, nu ne ajută cu nimic să dăm vina pe tot ce ne înconjoară, pentru că de fapt în același sistem în care mulți se plâng de toate și se stresează inutil, sunt și oameni care trăiesc bine și sunt fericiți, iar asta nu se întâmplă pentru că acești oameni au mai mulți bani, ci pentru că s-au disciplinat și fac mai multe lucruri care îi ajută în viață, decât doar să aștepte de la ceilalți și să se plângă că nimeni nu le dă și nu le face.

Noi alegem cum trăim fiecare zi! Cu siguranță nu vom reuși întotdeauna să fim pregătiți cu tot ce avem nevoie, însă, odată ce ne obișnuim, cred că este posibil să ne facem viața mai ușoară prin intermediul atitudinii potrivite în orice situație de viață.

 

Îmi doresc să vă fie și vouă de folos această povestire așa cum mi-a fost și mie. Fiecare dintre voi puteți să adaptați povestirea și exemplul meu la ceea ce aveți nevoie acum.

 

Vă îmbrățișez cu mare drag!

Ionela, Prietena voastră de drum 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *