Pasul al treilea în procesul schimbării – Drumul către a fi conștienți de propria viață!

Observarea și schimbarea gândurilor și apoi a convingerilor duce la schimbarea stărilor nedorite/neplăcute și apoi la liniște și bucurie.

La începutul meu cu dezvoltarea personală am citit multe cărți, după cum deja știți (puteți găsi cărțile aici – http://www.souls2soul.com/carti-recomandate/comorile-mele-cadou-de-ziua-mea-pentru-voi/în caz că nu ați văzut articolul). Când am început să practic ce citisem în ele abia am înțeles rostul lor.

Primul lucru care mi-a atras atenția a fost exercițiul despre observarea gândurilor și în timp schimbarea celor negative cu unele pozitive. Poate părea ușor la prima vedere, însă nu prea este, pentru că noi suntem obișnuiți să acționăm din instinct, relativ primitiv.

Când am început să-mi observ gândurile mă aflam în perioada în care eram nemulțumită toată ziua, fără nici un rost, aparent. Mă simțeam obosită fără să fac nimic special, iar zâmbetul nu mai era de mult pe fața mea și asta în condițiile în care eram proaspăt îndrăgostită, iar omul pe care-l iubeam (soțul meu acum) făcea absolut orice să mă vadă fericită.

Gândurile urâte despre noi înșine și despre cei din jur ne otrăvesc sufletul la propriu și nu doar sufletul, ci și corpul, astfel distrugându-ne singuri sistemul imunitar și de aici apar multe alte boli (eu ajunsesem cu o anemie foarte ridicată, depresie, lipsă totală de chef viață, gâfâiam ca un om la finalul vieții și multe altele de aici, m-am tot plimbat pe la doctori și m-am umplu de pastile).

De unde zâmbet, dacă în capul meu roteau numai gânduri negative. Însă eu habar nu aveam de așa ceva. În mod normal totul era bine. Când am început să mă observ, m-am speriat de mine. Nu-mi puteam imagina nici într-o sută de vieți că erau atâtea gânduri urâte în capul meu.

M-am oprit după o perioadă pentru că simțeam prea greu de dus această povară. Eu îmi doream o viață liniștită, așa cum este acum, însă fără curățarea gândurilor nu ar fi fost posibil să mă bucur de acest lucru.

Ce înseamnă mai exact să-ți observi gândurile – poate sună ciudat, dacă nu ați avut contact până acum cu aceste lucruri – efectiv, în timp ce-ți faci lucrurile de fiecare zi, începi să fii mai atent la mintea ta, să vezi ce se aude de acolo.

Tare multe gânduri avem într-o zi întreagă, câteva zeci de mii. De multe dintre ele nu suntem conștienți. Alergăm cât e ziua de lungă dintr-o parte în alta să rezolvăm cât mai multe treburi, job, copii și multe altele și efectiv nu găsim timp măcar câteva minute să nu facem nici o activitate și să vedem ce se află în capul nostru. E o nebunie întreagă, asta vă pot spune sigur. Când o să faceți acest lucru prima dată o să-mi dați dreptate.

Din păcate, toate aceste gânduri de care noi nu suntem conștienți sunt de cele mai multe ori negative, ba ne îngrijorăm, ba ne este frică de ceva, ba ne gândim la trecut, ba suntem supărați pe cineva sau chiar pe noi înșine și tot așa.

Acestea toate nu fac decât să ruleze în capul nostru la nesfârșit și efectiv ne obosesc, ne lasă la propriu fără energie și astfel nu ne mai putem bucura de viața de zi cu zi și de oamenii dragi nouă.

Astfel, ori de câte ori aveți puțin timp, chiar și câteva secunde, dați-vă voie să fiți atenți la ce vă gândiți și repetați acest lucru cât mai des cu putință, o să vă fie de mare folos mai târziu. În timp, acest exercițiu va deveni ceva normal, nu va trebui să vă mai opriți din activități pentru a vedea ce gândiți cu adevărat, ci doar veți fi mai prezent în propria viață și veți observa cu ușurință fiecare gând negativ, astfel putând imediat să-l schimbați cu un altul, constructiv.

Minunile nu au venit peste noapte. Un an întreg, zi de zi, asta am făcut și nu m-am oprit acolo, fac acest lucru în fiecare zi de atunci, de 4 ani. Asta este ceea ce înseamnă ”să trăiești în prezent sau în aici și acum”. M-am obișnuit în acea vreme să-mi dau timp pentru mine, pentru că nu știam până atunci de așa ceva. Știam că trebuie să fac ceva tot timpul, să muncesc, însă despre iubirea de sine nimeni nu mi-a vorbit vreodată. Știam doar că trebuie să facem totul pentru cei pe care-i iubim și să ajut cât de mult pot în jurul meu. Pentru că oferisem prea mult, rezervorul meu era gol. După suferințe acumulate sufletul îmi era gol și nu știa să primească. Cu toate că primeam mult, parcă nu reușeam să mă bucur

A fost foarte greu să-mi schimb gândurile cu care am trăit ani de zile și care mi-au furat libertatea și bucuria,  însă mă bucur foarte mult că am făcut acest efort, pentru că astăzi mă bucur din plin de fiecare zi, fără să fac ceva special, doar mă bucur că exist și simt liniștea din interiorul meu.

Mai am momente când poate nu reușesc să-mi controlez anumite gânduri, nici nu e cu putință, căci om sunt și eu și încă lucrez la mine, însă acum înțeleg imediat ce se întâmplă cu mine, mă analizez rapid și văd de unde-mi vine o supărare de exemplu, găsind sursa, deja e ca și cum a dispărut instant acea supărare, pentru că acesta este și un fel de a ne elibera de emoții adunate în corp.

E un proces care cere timp, însă vă spun din suflet că merită orice efort. După cum vedeți, fericirea chiar depinde de noi. Nu poate face nimeni altcineva pentru noi aceste lucruri, este un efort individual. Este minunat dacă în acest proces avem pe cineva care să ne fie alături și care să ne ajute să ne ridicăm atunci când avem căderi, însă, ceea ce e în capul nostru numai noi putem ști cu exactitate și numai noi putem schimba ceea ce ne face rău. Eu am fost binecuvântată din plin să-l întâlnesc pe soțul meu, el mi-a fost alături în tot acest drum dificil, însă, pentru cei care nu aveți pe cineva care să vă fie alături și să vă înțeleagă, puteți apela la ajutor din exterior, la ajutor specializat, eu sunt aici dacă doriți ajutorul meu în vreu fel 🙂 .

 

În ce etapă de dezvoltare te afli, prieten drag care citești?

Ai trecut de observarea gândurilor și schimbarea lor ori poate ești la început?Dacă ai trecut de această perioadă m-aș bucura să împarți cu noi din experiența ta, dacă ești la început și ai nelămuriri, întreabă-mă.

Dacă-ți pot fi de ajutor, dă-mi de știre!

 

Spor la vânătoarea de gânduri 🙂

Ionela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *