Începutul schimbării

Dacă în articolul anterior vă invitam să faceți o analiză a anului ce a trecut și să vedeți ce ați făcut bine și ce nu, azi vă invit într-o nouă călătorie – Călătoria vieții pe care o meritați – Începutul schimbării! Acest lucru îl veți putea face punând în practică ceea ce veți citi mai jos.

 Înainte de a lua orice decizie de schimbare, recomand cu dragă inimă să faceți puțină curățenie în viața voastră.

Puteți începe cu curățenia clasică, în casa în care locuiți, până la ultimul firicel de praf din cel mai ascuns dulăpior. Multă vreme nu am dat o atenție deosebită acestui aspect și cam lăsam peste tot împrăștiate lucruri. Niciodată nu puteam găsi ce aveam nevoie, tocmai pentru că nu erau puse într-o ordine anume. Nu mai spun că adunasem și foarte multe lucruri în câțiva ani de-i umplusem casa mamei cu ele.

A venit timpul când săraca mama a zis că ori fac ceva cu lucrurile mele ori face un foc mare de tabără cu ele, și pe bună dreptate, pentru că toate dulapurile erau pline cu hainele mele.

Atunci eram pe la începutul schimbărilor în viața mea și citisem că a-ți face curățenie unde stai te ajută să te simți mai liberă și în interior, nu doar fizic.

Citit, pus în practică și rezolvat problema 🙂 . Rezultat minunat – casa mamei curată lună, toate spațiile curate în dulapuri, pentru că acum erau goale. Am umplut saci întregi și am dat în toate direcțiile lucrurile mele unor oameni care s-au bucurat de ele, cu preponderență copii, deoarece mărimea mea e foarte mică, doar la papuci am mai dat și altor persoane de vârste mai mari.

A fost mult mai greu decât mi-am imaginat că va fi. Eram atașată destul de mult de toate aceste lucruri, pentru că le cumpărasem din banii munciți de mine, din primele mele salarii. Însă trebuia să le dau, pentru că aveam multe pe care nu le îmbrăcasem niciodată, altele doar de câteva ori, iar altele deja stăteau în dulapuri de câțiva ani.

Citisem într-un articol cum să faci acest proces mai ușor și vi-l spun și vouă pentru a vă ajuta să luați această decizie mai ușor.

Scria în acel articol că, atunci când vrei să dai niște haine care nu-ți mai sunt de folos și îți este greu, să iei una câte una și să le privești; apoi să te întrebi, mă mai face această haină fericit/ă, îmi mai aduce bucurie? Dacă raspunsul este da, să o păstrez, dacă e confuz, o mai țin o vreme, iar dacă e nu, atunci o lăsăm să plece, gândindu-ne că vor face poate alte persoane fericite. Poate părea copilăros acest procedeu, dar noi femeile ne despărțim destul de greu de lucruri dragi nouă, pentru bărbați e mult mai simplu la acest capitol.

Tehnica era prezentată de Marie Kondo. Ea are și o carte pe această temă, încă nu am citit-o, dar, dacă voi o găsiți o puteți citi, sigur vă va ajuta și mai mult.

După ce am dat aproape toate lucrurile mele, asta s-a întâmplat în mai multe etape, nu am putut să fac acest lucru dintr-o dată, toată casa era aerisită la propriu și eu mă simțeam parcă eliberată.

Așadar, dacă chiar vreți să schimbați ceva în viața voastră și nu știți cu ce să începeți, acesta este primul pas, din punctul meu de vedere, pe mine m-a ajutat să mă clarific mai ușor în mai multe privințe, sper să vă fie și vouă de folos.

 

După ce am scăpat de bagajul fizic de care nu mai avem nevoie, trebuie să începem curățenia în bagajul emoțional. Aici e mult mai mult de lucru decât la primul tip de curățenie și cere mult mai mult timp, ani chiar. Aici de fapt începe procesul schimbării noastre, în stare incipientă.

Pentru a începe curățenia în interiorul nostru, este mai mult decât necesar, din punctul meu de vedere, să renunțăm la televizor/radio/jocuri video agresive și tot ce este în viața noastră toxic, inclusiv oamenii care ne produc suferință, de orice tip. Spun aceste lucruri pentru că pe mine m-a ajutat foarte mult să nu-mi mai umplu capul cu prostii de la Tv și chiar de la radio, pentru că este mult prea multă agresivitate în absolut orice este prezentat. Am ani buni de când nu mă mai uit la nimic care ar putea să mă afecteze în vreun fel.

Deși nu pare, e alegerea noastră să trăim în toxicitate ori în liniște și voie bună. Dacă simțim că ceva ne deranjează sau ne produce o stare negativă, trebuie neapărat să scăpăm de acele lucruri.

La radio mai putem asculta muzică ați putea spune și e adevărat, însă genul de muzică care ne este prezentat la radiourile locale/naționale au de cele mai multe ori mesaje negative și care ne fac, fără să ne dăm seama, nervoși ori triști, depinde de situație. Destul de rar sunt spații unde sunt prezentate lucruri de calitate, care să ne ajute în vreun fel. E doar părerea mea, însă am văzut impactul pe care aceste surse de informații îl au asupra noastră și eu am hotărât să le elimin, voi puteți alege ce credeți că vă ajută mai mult. Încă am un televizor în casă, însă mă uit doar la niște emisiuni care prezintă documentare din natură ori lecții de gătit. Când soțul meu dorea să vadă știrile, eu mergeam în altă cameră și citeam. Pentru că am schimbat acest lucru, acum, după ceva timp, nu-mi este benefic doar mie, ci îi este benefic și lui, pentru că nu-i place să stea fără mine și a ales și el să citească împreună cu mine.

 După cum spuneam și altă dată, micile nostre schimbări nu ne aduc beneficii doar nouă, ci și celor dragi din familie, ceea ce nu ne poate aduce decât bucurie.

La partea cu televizorul, radioul, jocurile și eventual internetul, probabil nu ne va fi chiar așa greu să renunțăm, însă când ajungem la a da deoparte oamenii din viața noastră care sunt toxici pentru noi, va fi puțin mai greu, mai ales când aceștia pot fi chiar din familiile noastre.

E bine să ne luăm o pauză doar pentru noi, în care să ne analizăm puțin viața. Sa vedem în ce stadiu al dezvoltării noastre ne aflăm, să vedem dacă suntem fericiți, dacă facem ceea ce vrem ori poate mergem pe pilot automat ca aproape toată lumea, făcând lucrurile doar pentru că trebuie și nici măcar pe departe pentru că ne-ar aduce vreo bucurie.

 

Eu am ajuns în punctul în care mi-am dorit să schimb ceva pentru că nu-mi plăcea deloc viața mea și nici de mine. Simțeam că trăiesc fără rost. Am amânat mult timp schimbarea, deși in sinea mea știam că mă amăgesc, însă nu am avut suficientă putere să recunosc acest lucru, așa cum și mulți dintre voi nu o au. Vă înțeleg perfect dacă spuneți că ați vrea parcă să faceți altceva cu viața voastră, însă parcă nu aveți nici o putere. E normal să fie așa, pentru că foarte mulți ani tu te-ai ignorat, la fel cum am făcut și eu, ascultând doar de ce spuneau și ce-și doreau cei din jur. E normal să simți că parcă nu mai ai nici o bucățică de putere să faci lucrurile altfel, pentru că deciziile luate până acum doar de dragul celorlalți te-au secătuit de toată energia. De aceea ești trist și mai mereu nemulțumit. Știu aceste lucruri pentru că așa m-am simțit și eu cu niște ani în urmă.

 Totul a căpătat altă formă în momentul în care am spus stop tutror cerințelor din exterior și am hotărât să decid singură pentru mine și pentru viața mea. Nu a fost deloc ușor să ascult reproșurile celor dragi, însă știam că așa cum era situația de atunci nu mai puteam continua. Eram într-un conflict interior continuu, în care eu îmi doream niște lucruri, dorindu-mi să trăiesc după propriile reguli, fără să fiu nevoită să explic nimănui pentru ceea ce fac, dorindu-mi pur și simplu să simt că trăiesc liberă, iar de partea cealaltă erau mereu regulile celorlalți, pe care le-am urmat de cele mai multe ori, pentru a-i vedea fericiți pe ei, dar care mă storceau de energia vieții, pentru că erau în contradicție cu dorințele mele.

 

Când am pierdut fizic un om foarte drag mie, am înțeles ce impact mare poate avea asupra sănătății noastre fizice, psihice și emoționale astfel de conflicte interioare.

Pentru că ținem tot în noi și nu vorbim cu nimeni despre ceea ce simțim, despre problemele și durerile noastre ajungem să ne pierdem bucuria de a trăi și de cele mai multe ori ne îmbolnăvim. De aceea, am ales să mă schimb și să schimb tot ce nu-mi făcea bine.

La început nu eram conștientă decât de o foarte mică parte din otrava în care înotam zi de zi. Cu fiecare zi vedeam tot mai mult că oceanul era de fapt foarte mare și că aveam foarte multe de schimbat și de învățat.

 

Pentru a începe să mergi pe drumul schimbării, care te va duce pe drumul tău, cel al fericirii și al armoniei interioare, trebuie în primul rând să vrei să schimbi ceva. Dacă nu vrei și spui că e bine și așa cum este, că ”rău cu rău, dar mai rău fără rău”, atunci asta e alegerea ta, de a trăi în nefericire și nimeni nu te poate ajuta cu nimic dacă tu nu vrei să schimbi aceste lucruri care îți fac rău, inclusiv să te schimbi pe tine.

Nu a fost deloc ușor acest proces, însă, după mai mulți ani de luptă cu mine, după multe schimbări mici făcute zi de zi, azi sunt un om liber și fericit. Asta pentru că într-o zi am hotărât că eu pot mai mult de atât și că merit să fiu fericită.

Și tu poți lua acum această hotărâre dacă chiar vrei să schimbi ceva în viața ta!

Nu am vrut să accept ce auzeam peste tot, că viața e urâtă și fără sens. Nu mă vedeam trăind la fel ca toți pe care-i vedeam în jurul meu. Nu am vrut să accept că așa îmi voi trăi toată viața. Și bine am făcut, pentru că simpla dorință de a trăi cu bucurie m-a adus în punctul în care chiar așa mă simt 🙂 .

Pentru că am reușit acest lucru minunat, de a trece prin acest proces al schimbării, îți voi spune și ție, prieten drag, despre probele de foc prin care am trecut, sperând că tu vei lua cea mai bună decizie pentru tine cititnd rândurile mele scrise din povestea mea.

 

Voi scrie în timp despre schimbările făcute care m-au ajutat să mă transform și să mă bucur din nou de viață. Unele lucruri deja vi le-am prezentat pe parcursul anului ce a trecut, pe pagina de facebook, puteți revedea oricând postările, poate găsiți printre rândurile scrise ceva care să vă ajute în acest moment.

 

Fac asta pentru că știu ce înseamnă să fii la fundul mlaștinii și să te simți singur pe lume, cu toate că ești înconjurat de oameni. Pentru că am depășit această perioadă dificilă din viața mea, vreau să fiu sprijin și celor care își doresc să meargă în această călătorie a schimbării vieții. Vreau să vă ajut cu ceea ce știu din propria experiență, din ceea ce am învățat și de la alți oameni și cu ceea ce am învățat din cărțile minunate pe care le-am citit în ultimii ani.

 

Ca o concluzie, rețineți că pentru a începe o nouă viață este necesar să urmați niște pași. Fericirea nu vine de una singură, ci noi trebuie să lucrăm cu noi înșine până ajungem la ea. Ca primi pași:

 • Faceți o curățenie generală în spațiul în care locuiți și în cel în care lucrați.
 • Dați tot ce nu mai aveți nevoie altor oameni, care cu siguranță s-ar bucura de aceste lucruri pe care voi nu le băgați în seamă de multă vreme.
 • Bucurați-vă o perioadă de acest proces și de oamenii cărora le veți da lucrurile. Veți simți multă bucurie în suflet când veți vedea că ați adus un zâmbet pe chipul unui copil sau a unui alt om, care poate nu are posibilitățile voastre financiare.
 • Încetați să vă mai uitați la televizor, la mizeria care încearcă să vă țină pe loc din evoluția voastră. Nu mai ascultați muzică tristă. Nu mai jucați jocuri cu o agresivitate ridicată. Alegerea vă aparține în fiecare zi – aleg să mă uit în continuare la știri care mă fac să-mi fie și mai frică de tot ce mă înconjoară, ori aleg să citesc o carte care să-mi presoare niște semințe de înțelepciune în minte care să mă ajute să-mi fac o viață mai frumoasă. În fiecare zi alege ce e mai bine pentru tine. Devino mai conștient de alegerile tale cu fiecare zi care trece, asta te va face să simți că tu ai control asupra vieții tale și nu ești doar o frunză-n vânt pe acest pământ.
 • Renunță la oamenii care efectiv de sug de energie. Vei ști care sunt acești oameni dacă ești atent în următoarea perioadă și vei vedea că uneori, când vorbești cu cineva, fizic sau virtual, parcă dintr-o dată te simți mai bine, parcă lucrurile nu mai sunt așa rele – aceștia sunt oameni cu care poți comunica în continuare, pentru că te vor ajuta să te ridici de acolo unde ești și te vor ajuta să ajungi acolo unde vrei. Pe de altă parte, vei avea în jurul tău și oameni care te vor face să te simți că nu ești bun de nimic, te vor face să te simți vinovat pentru nimic important, îți vor vorbi batjocoritor, te vor face să te simți fără nici o valoare – aceștia sunt oamenii toxici de care nu ai nevoie și tu alegi dacă îi mai ții în preajma ta ori te îndepărtezi ușor de ei. Nu e simplu, dar acesta e un exercițiu care te va ajuta să faci alegeri mai bune și în alte domenii.

 

Până data viitoare, aștept să-mi scrieți părerea voastră despre ceea ce v-am împărtășit și despre ceea ce ați simțit citind aceste rânduri referitor la propria viață. Aș dori să știu ce părere aveți voi despre schimbare și dacă sunteți dispuși să schimbați ceva în viața voastră, gândindu-vă că se poate și mai bine de atât.

Câți dintre voi ar vrea sau ar dori să schimbe ceva în acest moment în propria viață și ce anume vreți sau vă doriți să schimbați?

Lăsați un comentariu cu ceea ce simțiți în acest moment și vom vedea împreună cum am putea să facem câțiva pași pentru a începe acest minunat proces, care vă va aduce acea fericire la care visați de atâta vreme 🙂 .

 

Vă îmbrățișez cu mare drag!

 

Pace, Iubire și Bucurie

Ionela, Prietena voastră de suflet 🙂

6 Replies to “Începutul schimbării”

  1. E clar că munca cu noi înșine este pentru toată viața, dragă Gabriela. Important este ca fiecare dintre noi să o înceapă. De aceea am scris despre cum ar putea cineva începe acest proces. Sunt mulți care știu, bineînțeles, însă sunt și foarte mulți care poate încă nu au făcut acest pas, de aceea am prezentat câte ceva din ceea ce m-a ajutat pe mine. Tu în ce etapă te afli? Te-a ajutat cu ceva ceea ce am scris în acest articol?Zi frumoasă să ai. Te pup

 1. Pe mine viata ma dus pe acest drum, simteam ca nu e posibil sa existe doar ce e vizibil, material ,explicit si inteles si ca trebuie sa mai fie ceva, ceva mai complex,mai profund caci altfel nimic nu ar avea logica. Am inceput sa acumulez cunostinte si se intampla sa inteleg, sa ma entuziasmez iar apoi, sa cred ca ce citisem era doar poveste. Aveam nevoie sa cred iar viata mi-a aratat ca nu ma insel.
  Cred ca cel mai lung drum nu este pentru a gasi informatia nici pentru a o intelege ci pentru a crede.
  Eu sunt la inceput pe acest drum si cred ca mereu suntem la inceput, indiferent de nivelul de evolutie, deoarece nu exista un sfarsit si implicit nici parte de mijloc.
  Sa privim din perspectiva asta, sensul,caci…viata este si atat, noi dam sensul.
  Cu drag

 2. Frumos și profund! Mulțumesc pentru răspunsul tău. De acord cu tine sunt, a crede e ceea ce avem nevoie să facem în această calătorie numită „viață”. Te îmbrățișez cu drag 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *